Ai răcit sau ești gripat?

Ce trebuie să știți despre durerile musculare: ce sunt, cauze, simptome și tratament

Mialgia, cunoscută drept durerea musculară, este una dintre cele mai comune și des întâlnite dureri. Aproape fiecare dintre noi a experimentat un disconfort la nivelul mușchilor măcar o dată în viață. Pentru că în tot corpul uman se găsește țesut muscular, această durere poate fi resimțită oriunde în corp. Chiar dacă de foarte multe ori durerea are o cauză mecanică (o lovitură sau folosirea excesivă a anumitor mușchi), mai există multe alte posibile explicații pentru acest tip de durere.

Care sunt cauzele durerilor musculare?

De cele mai multe ori este ușor să vă dați seama care este cauza unei dureri musculare, dacă apare în urma unei activități fizice intense, stresului sau tensiunii.

Cele mai des întâlnite cauze sunt1:

Tensiune musculară într-o zonă a corpului sau mai multe;

Folosirea excesivă a unei grupe musculare în timpul activității fizice;

Traumatism muscular produs în timpul unei activități fizice;

Efectuarea de exerciții și activități fizice fără o pregătire corectă, fără încălzirea musculaturii.

Nu orice durere musculară este cauzată de stres, tensiune sau activitate fizică intensă. Dimpotrivă, există și alte explicații medicale2 pentru mialgia resimțită la nivelul întregului corp (durere musculară sistemică), cum ar fi:

  • Infecții bacteriene sau infecții virale, cum ar fi gripa sau răceala. Atunci când aveți gripă, durerile musculare sunt destul de severe și sunt însoțite de febră, cefalee, tuse, etc.
  • Fibromialgia (mai ales dacă durerile sunt constante și cronice, durează mai mult de 3 luni).
  • Sindromul de oboseală cronică
  • Sindromul dureros miofascial (care cauzează inflamație în țesutul conjunctiv muscular denumit fascia, iar durerea este resimțită în zona spatelui, gâtului sau maxilarului).
  • Boli autoimune (lupus, dermatomiozita)
  • Afecţiuni ale glandei tiroide.

Tipuri de dureri musculare și alte simptome

În funcție de intensitate, mialgiile pot fi ușoare, moderate sau severe. Ele pot fi localizate într-un anumit punct sau pot fi resimțite în tot corpul. Durerea poate fi apăsătoare și continuă, sau ascuțită, resimțită pentru câteva clipe sau pentru un timp mult mai îndelungat.3

Atunci când este cauzată de o infecție bacteriană sau virală3, mialgia poate fi însoțită de febră, frisoane, dureri de cap, cum este în cazul răcelii și gripei. În alte situații pot apărea și dureri articulare, stare de oboseală. Dacă durerea musculară apare în urma unui traumatism, veți observa că zona respectivă se înroșește și se inflamează.

Prevenirea și tratamentul durerilor musculare

De cele mai multe ori durerile musculare răspund bine la tratamentul aplicat la domiciliu. Unele măsuri2 pe care le puteți lua pentru a ameliora disconfortul provocat de traumatisme, suprasolicitare sau infecții respiratorii (răceală și gripă) ar fi:

  • Tratament medicamentos fără prescripție medicală recomandat pentru durerile musculare sau alte simptome de răceală și gripă.
    Parasinus Penta sau Parasinus conțin paracetamol, substanță activă cu rol analgezic.
  • Repaus complet al zonei afectate. Pentru o persoană activă este frustrant să nu se poată mișca în ritmul obișnuit, însă repausul este foarte important în recuperare și nu este o dovadă de slăbiciune.
  • Comprese cu gheață în zona afectată pentru reducerea inflamației. Este important să folosiți astfel de comprese imediat după producerea traumatismului.
  • Exerciții ușoare de întindere și relaxare musculară, dar și exerciții pentru reducerea stresului (yoga, meditație).
  • Evitarea suprasolicitării zonei prin eliminarea activităților fizice intense.

Toate aceste măsuri vă pot ajuta în susținerea și refacerea corpului, pentru că este foarte important să nu forțați lucrurile atunci când acesta are nevoie de pauză și odihnă pentru recuperare.

Consultarea medicului

Uneori aceste măsuri simple nu sunt de ajuns, pentru că problema din spatele mialgiilor este mai serioasă. Ar trebui să consultați un specialist dacă vă confruntați cu următoarele situații2:

  • Durerea nu dispare după câteva zile de tratament acasă.
  • Durerea musculară apare fără nicio cauză și este foarte puternică.
  • Pe lângă durere apar iritații ale pielii, înroșirea zonei sau inflamații.
  • Durerea apare după o mușcătură de căpușă.
  • Durerea apare după o schimbare în medicație.
  • Durerea musculară este însoțită de febră, stare de vomă, dificultăți de respirație, incapacitatea de a mișca zona respectivă, gât înțepenit.

Durerile musculare ocazionale sunt absolut normale atât pentru persoane active, cât și pentru cele care abia încep să facă mișcare. Cel mai important este să vă ascultați corpul și să vă opriți atunci când mușchii încep să doară, să nu forțati. Cu cât veți trage mai mult de mușchi, cu atât durerile vor deveni mai puternice și recuperarea mai de durată.

Acest articol are rol informativ și nu are scopul de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Aceste medicamente conțin paracetamol și se pot elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectelor sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului.