Despre rolul paracetamolului în
ameliorarea simptomelor Covid-19

Suntem aici pentru a te ajuta să rămâi informat!

Știm că poate fi dificil să identifici corect diferitele tipuri de viruși respiratori contagioși, mai ales când ai la un click distanță zeci de surse de informare și diferite liste lungi de simptome pe care să le urmărești. Mai jos poți găsi detalii despre asemănările și diferențele dintre COVID-19, gripă și simptomele răcelii comune. De asemenea, poți afla mai multe detalii despre paracetamol și rolul său în ameliorarea diferitelor simptome care apar, cu diverse frecvențe, în cazul acestor trei infecții respiratorii.

Suntem aici pentru a te ajuta să rămâi informat!

Ce este răceala?

Răceala comună este o boală respiratorie virală contagioasă, care infectează în special nasul și gâtul. Simptomele răcelii apar de obicei în una până la trei zile după expunerea la un virus și durează în medie șapte până la zece zile 1. Ele variază de la individ la individ, dar cele mai frecvente manifestări includ nasul care curge sau nasul înfundat, dureri în gât, tuse, congestie nazală, strănut și febră mică sau medie.

Răceala obișnuită poate fi cauzată de numeroși viruși, dar cel mai frecvent este rinovirusul.

Răceala se răspândește prin picăturile eliberate în aer atunci când o persoană infectată vorbește, strănută sau tușește. Răcelile se pot răspândi, de asemenea, prin contact direct cu suprafețe contaminate sau prin împărțirea unor obiecte precum prosoape și jucării.

Complicațiile posibile ale unei răceli includ infecții acute ale urechii, crize de astm, infecții ale sinusurilor și alte infecții secundare, cum ar fi streptococul și pneumonia.

Ce este gripa?

Gripa este o boală respiratorie contagioasă cauzată de virusul gripal. Acest virus poate infecta nasul, gâtul și plămânii, provocând simptome care variază de la ușoare la severe. Gripa apare de obicei brusc, spre deosebire de răceala obișnuită.

Există o serie de simptome asociate cu gripa, dar cele mai frecvente includ febră sau frisoane (deși nu toți cei care suferă de gripă vor face febră), tuse, dureri în gât, nas, mușchi sau corp, nas care curge sau înfundat, dureri de cap și oboseală 1. Unii oameni, mai frecvent copiii, vor avea diaree sau greață.

Gripa se răspândește atât prin ​​aer, cât și de pe suprafețe – atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește, eliberează picături care pot ajunge în gura sau nasul altora. De asemenea, infectarea cu virusul gripal se poate petrece prin atingerea unui obiect sau a unei suprafețe contaminate cu virusul, urmată de atingerea nasului, gurii sau ochilor. În prezent, vaccinarea împotriva gripei este considerată cea mai bună metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire.

Ce este Covid-19?

COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirus 1. Principala modalitate prin care coronavirusul se răspândește este prin picături de salivă și scurgeri din nas care sunt eliberate în aer atunci când persoana infectată cu virus tușește sau strănută. Coronavirusul afectează fiecare persoană în mod diferit, dar cele mai comune simptome sunt febra, tusea uscată și oboseala. De obicei, durează aproximativ cinci până la șase zile pentru ca cineva infectat cu virusul să manifeste simptome, dar poate dura până la 14 zile până când apar primele simptome.

Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale cum ar fi boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice sau cancer au mai multe șanse de a dezvolta simptome grave de COVID-19, dar majoritatea persoanelor infectate dezvoltă cazuri ușoare până la moderate de boală și se pot recupera în siguranță acasă, fără tratament special sau spitalizare. Asistența medicală este necesară dacă aveți simptome severe, inclusiv dificultăți de respirație, presiune sau durere în piept, pierderea capacității de a vorbi sau de mișcare.

Suprapunerea simptomelor în cazul răcelii, gripei și Covid-19

Multe simptome ale răcelii și gripei sunt, de asemenea, simptome ale COVID-19. Febra sau frisoanele, tusea, dificultăți de respirație, oboseala, durerea în gât, nas care curge sau înfundat, durerile de corp, durerile de cap, vărsăturile și diareea sunt toate simptome atât ale COVID-19, cât și simptome comune ale răcelii și gripei. Mai mult, atât cazurile de COVID-19, cât și cele de gripă variază de la asimptomatice, ceea ce înseamnă că nu sunt prezente simptome, la severe. O diferență majoră între simptomele COVID-19 și cele ale gripei este că, în cazul infecției COVID-19, este posibil să apară pierderea gustului sau a mirosului.

Cum pot fi prevenite?

Virozele respiratorii se pot transmite pe calea aerului (prin tuse sau strănut) sau prin contact direct ori indirect. Pentru a nu răspândi în aer agenți infecțioși care pot fi inspirați de cei din apropiere, este necesar ca atunci când tușim sau strănutăm să folosim un șervețel sau să folosim interiorul cotului.

De asemenea, este foarte important să ne spălăm cât mai des pe mâini, pentru a nu contamina nici suprafețele cu care intrăm în contact (spre exemplu: clanță, telefon, masă) – în caz contrar, ar avea loc contactul indirect cu virusul, prin atingerea zonei contaminate de un purtător. Contactul direct presupune interacțiunea directă cu o altă persoană sau prin sărut.

De fapt, virusurile caută un corp care să le găzduiască și unde să se dezvolte. În afara gazdei, supraviețuiesc doar câteva ore, timp în care tot caută mediul propice multiplicării.
În general, se consideră că suntem contagioși în primele 5 zile de la debutul simptomelor clinice, însă aceasta nu este o regulă. Astfel, simptomele unei viroze ating intensitate maximă în 1-3 zile și pot dura 7-10 zile.
Pentru mai multe detalii despre prevenție și alte recomandări, te invităm să accesezi următoarele linkuri cu recomandări oficiale 1 și sfaturi 2.