Haleon Parasinus Haleon

Ai răcit sau ești gripat?

durere de cap

Ce trebuie să știți despre durerile de cap: cauze, tipuri și simptome, tratament și prevenție?

Aproape fiecare dintre noi a suferit la un moment dat de dureri de cap (cefalee), iar unele persoane trec prin asta destul de des. O durere de cap minoră este considerată mai mult o neplăcere care ne strică starea de bine și puterea de muncă, dar de care putem scăpa rapid cu puțină odihnă, cu anumite alimente sau cu un analgezic. Însă atunci când durerea este puternică sau neobișnuită, ne punem semne de întrebare și începem să ne îngrijorăm. De aceea este important să vă informați, să aflați care sunt cauzele durerilor de cap, cum le puteți trata și când este important să consultați un medic specialist.

Durerile de cap pot fi mai complicate decât ne imaginăm. Nenumăratele tipuri de dureri au simptome total diferite, cauze unice și necesită tratament adaptat. Odată ce aflați de ce fel de durere de cap suferiți, aveți toate șansele să descoperiți și tratamentul potrivit.

Care sunt cauzele durerilor de cap?

Durerea resimțită la nivelul capului este cauzată de o serie de semnale între creier, vasele de sânge și nervii din zona capului și gâtului. În timpul unui episod de cefalee, un mecanism (despre care nu avem informații) activează o serie de nervi care la rândul lor afectează anumiți mușchi și vase de sânge, transmițând semnale de durere către creier.1

Cele mai comune cauze ar putea fi 2:

  • Diverse afecțiuni cum ar fi infecțiile (gât, dentare, etc), sinuzita, otita. Bineînțeles, mai sunt situații rare când în spatele unei dureri de cap stă o afecțiune medicală serioasă.
  • Răceală și gripa sunt acele infecții respiratorii la care durerea de cap este un simptom des întâlnit. Durerile de cap sunt destul de frecvente mai în cazul gripelor, fiind asociate în special cu stările febrile. În caz de răceală comună ele pot apărea mai rar.
  • Stresul, stările depresive, oboseala, deshidratarea, foamea, un stil de viață nu foarte sănătos. Foarte importantă este și postura corporală, pentru că pot apărea dureri de cap de la o poziție incorectă a spatelui și gâtului.
  • Mediul înconjurător (miros de tutun, alergeni, miros de chimicale sau detergenți, poluare, zgomot, iluminare proastă, etc)
  • Genetica, pentru că durerile de cap, în special migrenele, pot fi considerate ereditare. Conform studiilor3 aproximativ în 90% dintre cazurile de copiii și adolescenții cu migrene, există deja alți membri în familie cu istoric similar. Atunci când ambii părinți au un istoric medical cu migrene, există o probabilitate de 70% ca și copilul lor să aibă migrene4. Dacă doar unul dintre părinți are un astfel de istoric, riscul pentru copil scade la 25-50%.

Tipuri de dureri de cap și simptomele lor

Există peste 150 de tipuri de dureri de cap2, care se împart în următoarele, în funcție de intensitate și cauze:

  • Dureri de cap primare – atunci când durerea în sine este condiția medicală, durerea nefiind cauzată de altceva. Ele pot fi episodice (apar periodic, dar nu mai mult de 15 zile pe lună) sau cronice (mai consistente, apar în peste 15 zile dintr-o lună).
  • Dureri de cap secundare – atunci când durerea este cauzată de altă condiție medicală. Chiar dacă sunt mai rare, durerile secundare sunt mai serioase și pot fi un avertisment pentru o stare mai gravă de sănătate.

Cele mai întâlnite dureri primare

Migrena – o durere de cap intensă, pulsatilă, stabilizată într-o singură parte a capului. Durata unui episod de migrenă poate fi de la 4 până la 72 de ore 5. De cele mai multe ori, migrena este însoțită de alte simptome, cum ar fi: sensibilitate la lumină și zgomot, greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare.6

Cefaleea de tip tensional – cea mai frecventă durere de cap întâlnită. În timpul unui episod de cefalee de tensiune poți simți o durere apăsătoare și continuă pe întreaga suprafaţă a capului. Pot apărea și dureri în zona frunții, a gâtului și a mușchilor.7

Cefaleea de tip cluster (în ciorchine) – una dintre cele mai severe, cu o șansă de manifestare mai mare în rândul bărbaților decât la femei. Cuprinzând o parte a capului, senzația poate fi de ardere intensă sau durere înțepătoare în spatele sau în jurul ochilor. Pe partea dureroasă a capului pot apărea mai multe simptome: durere intensă, ochiul se inflamează, se înroșește sau lăcrimează, nasul este înfundat. Acest tip de cefalee este caracterizat de declanșarea de episoade dureroase grupate într-un interval de timp, pentru că poate apărea de 1-3 ori pe zi pe o perioadă de la 2 săptămâni la 3 luni. Durerea debutează brusc și poate ține între 15 minute și 3 ore.2

Cele mai întâlnite dureri secundare6

Cefaleea sinusală – o durere profundă și constantă, care se intensifică la orice mișcare a capului. Se manifestă în zona sinusurilor și este însoțită de alte simptome precum secreții nazale, febră, etc.

Cefaleea hormonală – numită și migrena menstruală, această durere are la baza schimbările hormonale din corp (provocate de menstruație, menopauză, sarcină).

Cefaleea de mișcare – apare după perioade intense de activitate fizică și are o durată mai redusă față de alte tipuri de durere de cap. Hidratarea ajută foarte mult în reducerea durerii.

Prevenirea și tratamentul durerilor de cap

Diferitele tipuri de dureri de cap vor fi abordate personalizat, iar tratamentul poate să varieze de la simple ajustări ale stilului de viață până la proceduri medicale mult mai complexe.

Iată ce puteți face pentru prevenirea sau ameliorarea durerilor de cap:

  • Dacă este cazul, folosiți medicamente eliberate fără prescripție medicală cum ar fi Parasinus Penta sau Parasinus pentru ameliorarea rapidă a durerilor de cap.
  • Hidratați-vă corect pentru menținerea echilibrului de fluide și electroliți în corp.
  • Păstrați o dietă echilibrată, cu mese regulate în fiecare zi.
  • Faceți mișcare și exerciții de relaxare pentru zona capului și gâtului (mișcări de rotire sau întoarcere a capului în ambele părți).
  • Odihniți-vă suficient, minim 8 ore pe zi.
  • Relaxați-vă prin diverse activități recreative, pentru un mai bun management al stresului.

Pe lângă aceste măsuri, trebuie să fiți atent la anumite semnale de alarmă și să consultați de urgență un medic specialist dacă9:

  • Durerea de cap este extrem de severă sau se intensifică încontinuu.
  • Durerea de cap a apărut în urma unui traumatism.
  • Durerea de cap este însoțită de febră, confuzie, senzație de gât înțepenit, probleme de memorie, simptome neurologice (probleme de vedere, dificultate în a vorbi, senzație de slăbiciune, amorțeală, amețeală sau convulsii).

 

Acest articol are rol informativ și nu are scopul de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Aceste medicamente conțin paracetamol și se pot elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectelor sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului.

 

1 www.my.clevelandclinic.org
2 www.webmd.com
3 www.headaches.org
4 www.americanmigrainefoundation.org
5 www.medicalnewstoday.com
6 www.mayoclinic.org
7 www.healthline.com
8 www.texasinstituteforneurologicaldisorders.com
9 www.health.harvard.edu