Ai răcit sau ești gripat?
Ce este durerea?
Durerea este termenul general folosit pentru a descrie senzațiile inconfortabile în corp. Ea se formează în urma activării sistemului nervos central la diverşi stimuli interni sau externi.1 În continuare vom descrie pe scurt acest proces pentru a înțelege ce se întâmplă de fapt în organismul nostru atunci când apare durerea.
Senzația de durere apare atunci când căile neuronale conduc o anumită informație (contactul cu un stimul dureros – lovitură, presiune, înțepare, temperatură ridicată sau foarte scăzută, etc.) către măduva spinării, unde sunt procesate informațiile nociceptive. De acolo informația este transmisă către creierul uman, unde se definește senzația de durere.2 Abia după ce creierul interpretează semnalul de durere putem să o resimțim conștient, în zona din corp afectată, și să reacționăm în consecință: protejăm zona lovită, ne retragem mâna dacă am atins un obiect fierbinte, etc. Chiar dacă pare un proces complex și de durată, este de fapt unul foarte scurt care ține doar câteva fracțiuni de secundă, și care este încă studiat de specialiști.
Durerea are diverse praguri și variază de la o durere continuă, enervantă, până la o senzație cumplită de disconfort. În funcție de manifestări, durerea este cronică (acea durere constantă care apare în anumite condiții, și revine în mod repetat) sau acută (apare brusc și pentru o perioadă de timp limitată).3 Durerea poate produce senzații foarte diferite: de înțepătură, de rupere, de arsură, pulsatilă, care crește în intensitate, etc. De asemenea, durerea poate fi localizată într-o anumită parte a corpului sau poate fi generalizată, cum sunt durerile musculare ale corpului asociate cu răceala și gripa.4
Durerea este ceva foarte personal și este resimțită diferit de fiecare individ în parte. De aceea răspunsul și gradul de toleranță la durere diferă foarte mult de la om la om. Mai mult decât atât, răspunsul la durere este influențat chiar și de starea emoțională a persoanei, de aceea reacțiile pot fi diferite. Această experiență senzorială ne anunță de fapt că ceva este în neregulă în corpul nostru și încearcă să ne direcționeze către cauză. 4
Care este cauza durerii?
În unele cazuri durerea este determinată de o lovitură sau de o afecţiune medicală. În alte situații ne este mai greu să ne dăm seama ce anume a cauzat o anumită durere.
Cele mai comune dureri ar fi5:
- Durere de cap
- Durere de dinți
- Durere în gât
- Dureri musculare
- Dureri de stomac
- Fracturi
Există anumite afecțiuni medicale, cum ar fi răceala, gripa, artrita, fibromialgia care se manifestă prin durere. Parasinus şi Parasinus Penta sunt medicamente eliberate fără prescripție medicală care ajută la ameliorarea tipurilor de durere asociate cu răceală şi gripa (durere de cap, dureri musculare, dureri în gât).
În funcție de cauza reală a afecțiunii medicale pot apărea și alte simptome, precum oboseala, senzația de vomă, schimbări de dispoziție, inflamații localizate.
Tipuri de durere5
Durerea este clasificată în mai multe tipuri și este posibil să experimentați mai multe feluri de durere odată. Identificarea tipului de durere poate fi de ajutor pentru un tratament adecvat.
Durerea acută
Durerea acută apare brusc și are o durată mai scurtă. De cele mai multe ori apare imediat când ne rănim, în urma unei proceduri (de exemplu: injecție, tratament stomatologic, masaj) sau în cazul unor afecțiuni medicale (apendicita, infecție localizată, toxiinfecție alimentară). Durerea acută este de obicei ascuțită și dispare atunci când cauza a fost tratată.
Durerea cronică
Durerea cronică este de durată sau apare și dispare de mai multe ori în decurs de câteva luni sau chiar ani. Poate fi determinată de diverse afecțiuni medicale (artrita, fibromialgia, migrenă cronică). Uneori durerea cronică se instalează în urma unei lovituri, zona rămânând cu sensibilități, chiar dacă s-a vindecat aparent.
În unele cazuri nu se pot determina cauzele durerii cronice și persoana este nevoită să trăiască cu durerea foarte mult timp.
Durerea nociceptivă
Durerea nociceptiva este cea resimțită la nivelul țesuturilor. Ea apare în urma unor traumatisme mecanice (precum tăiere, arsură, fracturi sau entorse) asupra țesuturilor din corp.
Durerea neuropată
Este durerea rezultată în urma leziunilor asupra nervilor. Există și anumite afecțiuni medicale care pot afecta nervii, cum ar fi scleroza multiplă, diabetul. De cele mai multe ori este cronică, dar există și manifestări acute ale durerii neuropate.
Durere funcțională
Este durerea fără o cauză evidentă, care tinde să fie cronică.
Cum poate fi ameliorată durerea?
Cum spuneam, durerea este subiectivă și diferită pentru fiecare om, de aceea și gestionarea ei este un proces adaptat. Unii au o toleranță mai mare la durere și vor rezista mai mult timp fără să ia măsuri, sperând că va trece de la sine.
Tratamentul durerii depinde de cauza ei. Durerea acută va dispărea după eliminarea cauzei, iar durerea cronică are nevoie de un plan de management pe termen lung.
În cazul unei afecțiuni cronice (artrită, migrenă cronică) medicul vă va recomanda cel mai potrivit tratament și abordarea medicală potrivită.
Acest articol are rol informativ și nu are scopul de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Aceste medicamente conțin paracetamol și se pot elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectelor sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului.