Haleon Parasinus Haleon

Ai răcit sau ești gripat? Parasinus ți-e aliat!

răceală și gripă: simptome 2

Mituri despre răceală și gripă

Cu toții am crescut cu rețetele speciale ale mamei pentru tratarea răcelii sau cu leacurile din bătrâni. De cele mai multe ori am și aplicat aceste leacuri, sau i-am văzut pe cei din familie făcând-o. Dar adevărul este că beneficiul acestor remedii este că vă conferă un confort psihic și vă puteți simți mai bine pe moment, însă pe termen mai lung nu ajută neapărat la tratarea răcelii sau a gripei.

Vom aborda cele mai des întâlnite mituri despre răceală și gripă, mituri atât despre cauzele acestor infecții, cât și despre tratamentul lor.

Ați răcit sau ați făcut gripă pentru că ați ieșit în frig, purtând haine subțiri sau v-a tras curentul la geam. – FALS

Singura metoda prin care puteți răci sau vă puteți îmbolnăvi de gripă este expunerea la virusuri. Numărul crescut de îmbolnăviri în sezonul rece se datorează faptului că petrecem mai mult timp la interior în compania altor oameni. Toamna și iarna mergem la evenimente în interior, copiii merg la școală sau la grădiniță, transportul în comun este foarte aglomerat, acestea fiind doar câteva situații care determină creșterea riscului de transmitere a virusurilor.

Supa de pui vă tratează de răceală și gripă.3 – FALS

Adevărul este că lichidele fierbinți ajută foarte mult în caz de răceală și gripă. Este recomandat să consumați supe, ceaiuri sau sucuri din fructe naturale pentru că hidratează și hrănesc corpul, ajută la reducerea febrei și la ameliorarea durerii în gât. În special supa de pui ne poate da și acea stare de alinare psihică, pentru că ne aduce aminte de mama care ne îngrijea când eram copii, însă în realitate nu are alte calități specifice cu care să lupte împotriva infecțiilor.

Gripa este doar o răceală mai puternică.1 – FALS

Nimic mai fals. Gripa nu este același lucru cu răceala. Chiar dacă o parte dintre simptome sunt similare sau comune la ambele afecțiuni, gripa poate fi mult mai gravă. Gripa și răceala sunt infecții respiratorii cauzate de virusuri diferite: răceala poate fi cauzată de peste 200 de virusuri respiratorii, în timp de gripa este cauzată de unul dintre cele trei tipuri de virusuri gripale (virusul A, B si C). Dacă la răceală simptomele apar treptat și se manifestă pe măsură ce trec zilele, la gripă ele debutează brusc și sunt mult mai grave. Gripa este însoțită de simptome precum febră crescută, dureri de cap, dureri musculare, stare de oboseală puternică, și poate avea complicații serioase.

Hrănește răceala și înfometează febra.3 – FALS

Înfometarea nu este deloc o abordare sănătoasă pentru cineva care este răcit sau are gripă. Privarea de hrană pune presiune asupra sistemului imunitar care este deja atacat și nu îl ajută să lupte împotriva bolii. Este foarte important să vă hidratați și să vă hrăniți eficient (alimente care asigură un surplus de vitamine și minerale) în perioade de boală, pentru a vă susține organismul.

Gripa și răceala se tratează cu antibiotice. – FALS

Deși foarte comună, această percepție este total greșită. Antibioticele sunt folosite în tratarea infecțiiilor bacteriene, însă răceala și gripa sunt infecții virale. Antibioticul nu ajută la lupta impotriva virusurilor. În plus, consumul de antibiotice poate să facă mai mult rău decât bine: dacă iei antibiotice atunci când nu este nevoie de ele (și când nu au niciun efect asupra bolii), se dezvoltă o anumită rezistență la antibiotic. Antibioticele se pot administra pentru a trata o infecție bacteriană care ar rezulta în urma complicațiilor unei infecții virale, dar nu răceala sau gripa ca atare. E foarte important de știut că antibioticele se administrează doar la recomandarea medicului și sunt eliberate numai în baza unei rețete.

Echinaceea, ghimbirul, usturoiul tratează răceala.2 – FALS

Nu există studii care să susțină afirmația că răceala poate fi tratată cu ajutorul diverselor alimente. Știm însă că o alimentație sănătoasă înseamnă să avem grijă de corpul nostru, lucru care poate duce și la creșterea imunității.

Alcoolul ajută în caz de răceală. – FALS

La baza acestui mit stă percepția că alcoolul poate avea un efect sterilizant în caz de infecții virale. De fapt, atunci când intră în corp, alcoolul este absorbit prin stomac și tractul gastrointestinal, nu prin cel respirator. Pentru că nu intră în contact direct cu virusul, nu are cum să combată sau să trateze răceala și gripa. Mai mult, băuturile alcoolice deshidratează și, în combinație cu anumite medicamente, pot apărea efecte adverse. Recomandăm să evitați consumul de alcool pe timp de boală.

E doar o răceala, nu trebuie să stai în casă. – FALS

Dimpotrivă, este foarte important să aveți contact cu cât mai puține persoane posibil, atunci când sunteți răciți sau aveți gripă. Chiar dacă simptomele sunt ușoare, aceste infecții virale se pot transmite prin contactul între persoane bolnave și persoane sănătoase. Pentru a-i proteja pe cei din jur se recomandă să nu mergeți la serviciu, să nu folosiți transportul în comun, iar copiii să nu meargă la școală sau grădiniță.

Un adevăr este însă respectarea regulilor de igienă: spălarea frecventă a mâinilor (mai ales înainte de a ne atinge ochii, fața sau înainte de a mânca), folosirea servețelelor sau batistei pentru a strănuta sau tuși, folosirea tacâmurilor și paharelor unice sau personale. Acestea reguli simple oferă protecție împotriva răcelii și gripei, atât ție, cât și celor dragi.

 

Acest articol are rol informativ și nu are scopul de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Aceste medicamente conțin paracetamol și se pot elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectelor sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului.

 

1 www.nfid.org
2 www.healthymepa.com
3 www.toplinemd.com